lauantai 22. syyskuuta 2012

Chili con carne

Teinpä chili con carnea, koska aloitin taas pitkästä aikaa opiskelemaan espanjaa ja opettajani on Meksikosta. Inspiroiduin! Ok, ehkä vähän turhan kaukaa haettu. Oikeasti tein tätäkin siksi, että nämä ainekset nyt sattuivat löytymään kaapista. Hyvää tuli. Ystäväni mukaan oli ainakin parempaa kuin traumoja aiheuttanut peruskoulun tarjoama chili con carne. Vaikea kyllä kuvitella, miten jossain laitosruokalassa voitaisiin tarjota chili con carnea, kun niihin ruokiin laitetaan hädintuskin mustapippuria, chilistä nyt puhumattakaan. Eikä ollut tarkoitus valittaa, tämä oli vain toteamus. Syön itsekin viikoittain jossain laitosruokalassa, koska jotain sitä on syötävä ja lähteehän sillä nälkä kuitenkin.

Kuvassa näkyvät kukkakuvioiset lasit ovat pappani perintöä ja harmittaa, että niitä on enää kaksi ehjänä. Ei niillä mitään rahallista arvoa varmaankaan ole, mutta tunnearvoa niillä on senkin edestä. Lisäksi ne ovat mielestäni hirmuisen nätit. Jos sinulla pyörii kaappien pohjalla noita samaisia laseja, niin kerro minulle, voisin vaikka ostaa ne pois. Niin ja jos joskus tulet kylään ja aiot rikkoa astioita, niin kohdista rikkomistarpeesi ihan mihin tahansa muihin astioihin, mutta älä näihin. Meinasin saada sydänkohtauksen, kun aikoinaan järjestin pikkujoulut ja eräs kaveri sanoi, että "anna minulle vaikka tuo kukallinen halpislasi, etten vain vahingossa riko noita kalliita iittaloita". Annoin Iittalan, niitä saa kaupasta.



Chili con carne (4-6 annosta)


400 g naudan paistia

Marinadi:

löräys öljyä (~1 dl)
3-4 valkosipulinkynttä
chiliä reilusti oman maun mukaan
juustokuminaa
1 tl fariinisokeria
loraus sweet chili -soosia
mustapippuria
korianteria
cayennepippuria
paprikajauhetta
loraus punaviinietikkaa
hippu kanelia
2 tl suolaa

Lisäksi:

2 sipulia
200 g valkopapuja
1 iso paprika
2 tomaattia
1 purkki tomaattipyrettä (semmonen pieni)
1 sellerinvarsi
(kasvis-/lihaliemikuutio)
vettä sopivasti
ranskankermaa tarjoiluun

Sekoita marinadiaineet ja heitä lihat pilkottuna joukkoon. Anna marinoitua pari tuntia. (Tämä vaihe ei ole pakollinen, jos on kiire. Voi myös heittää mausteet pannulle lihojen sekaan). Kuullota sipuleita pannussa ja lisää lihat. Ruskista.

Lisää pavut, pilkottu paprika, tomaatti, selleri, tomaattipyre ja vesi. Vettä saa olla niin paljon, että suurin osa tarpeista on selvästi nesteen peitossa. Anna hautua kannen alla vähintään tunnin verran. Tarkista välillä nestetilanne ja lisää, mikäli tarpeellista.

Tarkista suola ja mausteet. Mikäli olet tyytyväinen, nauti riisin ja ranskankerman kera. Mikäli maku ei miellytä, heitä menemään ja aloita alusta. Tai sitten voit lisätä suolaa ja mausteita. It's up to you, hunny.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti